Ska “större” personer lotsas till egna avdelningar?

Förra veckan var jag i ett stort varuhus. Ännu en gång reagerade jag över skylten med texten ”stora storlekar”. För detta varuhus var det nytt. Men i allmänhet är det inte det. Varken i butik eller på klädbutikers hemsidor.

Inte var det särskilt snyggt gjort heller då det uppenbarligen inte är anpassat med skyltdockor. Kläderna ser ut som hösäckar då “idealet” uppenbarligen tycks vara något mindre än de “stora” storlekarna.

 

Just detta ”stora storlekar” (och varianter av samma innebörd) stör mig. Är det nödvändigt att dela in detta i en egen kategori? Är det butikernas uppgift att värdera storleken på en person och därmed lotsa dem till en speciell del av butiken?

Att dessutom anse att bilden nedan ska återspegla “stora storlekar” känns bara helt konstigt. För mig är personen inte i närheten av att vara “stor”. Hur känns det då för dem som är betydligt större?

H&M+ Lång polotröja - Beige - DAM | H&M SE

Att barnkläderna är uppdelade i storlekar är inte alls ovanligt. Både med hjälp av skyltar och i delar av butiken utefter storlekar. Jag har inget emot det då det underlättar när man vet vilken avdelning man ska gå till. MEN jag förundras över att kvinnor har en egen avdelning med ”stora storlekar”. Om butikerna nu ska ha detta varför har dem inte även en avdelning med ”små/mindre storlekar”.

Eller varför inte tre olika, små, medium och stor?

(Känns dock bra att åtminstone skyltdockorna numer blir mer och mer riktade åt hållen nedan.)

Bildresultat för skyltdocka hm

Det är inte helt ovanligt att butiker har stl. XXS, alternativt XS, varför har inte dem en egen avdelning?

(För uppenbarligen passar det med skyltdockor som visar både revben och insjunkna skulderblad.)

Bildresultat för skyltdocka hm

Ja ni fattar vad jag menar! Jag tycker inte det är okej. Nu har jag själv stl XS-S så för mig är det inga problem.

MEN hade jag inte varit det och varit tvungen att gå till en utpekad del av butiken för ”STORA” hade jag nog dragit mig för att handla nya kläder där. Speciellt när det inte ens går att visa upp kläderna utan att få någon att känna sig ännu större.

Eller vad känner ni? Är det praktiskt att veta vart man ska gå, precis som med barnen? Jag vet att alla kläder inte tillverkas i alla storlekar, så kanske underlättar det istället för att man ska behöva leta igenom kläder man tycker är snygga och gång på gång bli besviken över att dem inte finns i rättstorlek? Hur som tycker jag skyltar och rubriker med text kan bytas ut med att isf skriva storlek. Som för barnen. Sedan göra det för alla avdelningar, ex.vis ”storlek 36-44 eller 46-52 osv. Jag tycker inte det är upp till butikerna att lägga den värderingen i om man som kund är stor eller inte.

Vad tycker ni? Är jag ute och cyklar?

 

3 kommentarer

  1. Känner så väl igen detta & tankarna kring det. När jag för många år sedan jobbade i butik (Lindex) ingick det i vårt arbete att skylta dockorna på avdelningen med lite större storlekar. Dockornasstorlek skiljde sig inte mellan avdelningarna. Storlek XS/S skulle alltså passa även för storlek 44-54. Vi fick alltid ta storlek 44 om det fanns annars 46 och nåla in plagget för att det skulle se okej ut på dockan, men verkligheten var ju något helt annat.. Idag har det åtminstone en lite kurvigare kropp.

  2. Men va, jag blir helt förundrad av skyltdockan i rött?! Är bilden från en butik här i Sverige? Har ALDRIG sett en så smal och benig skyltdocka någonsin och hade blivit förfärade om jag passerat den! Jag håller för övrigt med dig om att butikerna borde ha avdelningar med skyltade storlekar även för vuxna. Ej stor/liten.

    Fia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *